Hvordan har dit kæledyr det med nytår??

Dagene bliver kortere – vi skruer urene til vintertid , og inden længe venter jul og nytår. For mange hunde er netop nytåret en meget svær tid – de reagerer meget på lydene og synet af det fyrværkeri, som skydes af omkring nytåret. Mange hunde bliver let urolige og søger ejer mere end de plejer – nogle hunde bliver opfarende og gøende, og endelig er der nogle hunde, der bliver meget angste. Disse hunde søger at gemme sig under møbler, i et lille aflukke -f.eks under en trappe – eller de kan søge ud i brusenichen. Hundene savler og ryster og er meget, meget utilpasse. Hvis din hund kun er let urolig, gælder det om ikke at ynke den, men tværtimod signalere ro og overblik. Leg nogle gode lege med hunden, tilbyd den godbidder og beskæftig dig med hunden, så du på den måde afleder den fra at reagere.

Men hvis din hund er meget omkringfarende, gøende eller urolig – eller den er skræmt fra vid og sans, så duer denne taktik ikke. Det er i disse situationer, vi gerne vil vejlede dig, så du på bedst mulig måde, kan hjæpe din hund igennem en svær tid. Vi tilbyder at lave en såkaldt nytårskonsultation, hvor vi afdækker hvilke reaktioner din hund kommer med, og hvilken slags beroligende medicin, der vil kunne hjælpe din hund. Det er nemlig ikke den samme medicin, der skal gives til de gøende, urolige hunde, som til de meget angst hunde, ligesom medicinen skal justeres, så det passer så godt som muligt i forhold til hvor voldsomme reaktioner, din hund kommer med.​

Sørg for at lave aftale om en nytårskonsultation i god tid!

Vi oplever hvert eneste år, at nytåret kommer ”bag på ejerne”, og vi må mange gange forsøge at få en behandling iværksat i allersidste øjeblik. Dette er ikke hensigtsmæssigt, idet vi ofte anbefaler, at medicineringen prøves af en eller flere gange, så I er helt klar til ”den store aften”. Er der usikkerhed eller spørgsmål om effekten af medicinen, kan vi nå at rette behandlingen til, hvis den afprøves på forhånd. Nogen steder er der også en tendens til, at starte afskydningen af fyrværkeri tidligere, end det egentlig er lovligt – og i disse situationer, vil det være hensigsmæssigt at I henvender jer til os før dette skyderi går i gang.

Vi vil altid anbefale at I er ved hunden i nytåret – især når det er nødvendigt, at give hunden medicin på grund af dens reaktion i forholdt til fyrværkeriet. Det er helt uforsvarligt at give hunden medicin og så bare køre fra den – så dette skal I også tage hensyn til i jeres nytårsforberedelser.

Kan man forebygge nytårsangsten?

Ja- det kan man faktisk. Men det er en proces, der tager lang tid, og som kræver grundig instruktion. Måden man vænner hunden til at tolerere fyrværkerilydende på, er ved at aktivere den med leg og godbidder, samtidig med at fyrværkerilydene kører på et meget lavt niveau i baggrunden. Der findes lyd CDér, der indeholder fyrværkerilyde, og som på ret livagtig vis giver et lydbillede, der minder om det hunden oplever nytårsaften.

Ved at spille lydene på et meget lavt niveau,og samtidig give godbidder og tilbyde leg/ afledning mens lydene spilles, vil hunden efterhånden lære, at forbinde lydene med noget der er rart (nemlig leg og godbidder), i stedet for noget der er angstfyldt og farligt. Denne tilvænningsproces kan understøttes af forskellige beroligende midler, hvoraf flere er naturligt beroligende midler, der ikke påvirker hunden i øvrigt. Hvis I har interesse i at forsøge at forebygge nytårsangsten, så henvend jer til os SNAREST MULIGT, idet det er en tidskrævende proces.