Korsbåndsskade

Korsbåndsskade på hund 

Korsbåndsskader hos hunde er en forholdsvis hyppig lidelse, som kan medføre betydelige smerter og nedsat bevægelighed. Når en hund lider af en korsbåndsskade, er det vigtigt at få den undersøgt af en dyrlæge hurtigst muligt, så behandlingen kan igangsættes.

Book tid hos os Ring til os

Symptomer på korsbåndsskader hos hunde

Korsbåndsskader kan opstå på flere måder. I nogle tilfælde sker det pludseligt ved, at korsbåndet springer som følge af et traume, hvilket medfører akut halthed og smerte. I andre tilfælde svækkes korsbåndet gradvist over tid, hvilket gør, at hunden kun halter indimellem. Når korsbåndet til sidst springer helt, vil hunden blive konstant halt og kan nægte at støtte på benet. I den langsomme form af skaden er tidlig operation vigtigt, da det kan forhindre udvikling af slidgigt i knæet eller i det mindste forsinke processen.

Behandling af korsbåndsskader

Når en hund har fået en korsbåndsskade, er operation nødvendigt for at behandle skaden. Hos Højby Dyreklinik ApS benytter vi to kirurgiske metoder:

  • Traditionel metode: Her erstattes det ødelagte korsbånd med et kunstigt korsbånd. Denne metode er især egnet til mindre hunde.
  • TTA-metode (Tibial Tuberosity Advancement): Denne metode anvendes primært til hunde over 20 kg eller til hunde, der er meget aktive, såsom dem, der løber, hopper og springer. TTA er en dynamisk teknik, som overflødiggør behovet for korsbåndet. Denne metode giver et bedre forløb efter operationen, med færre smerter og en hurtigere genopretning, samtidig med at den på længere sigt giver bedre resultater.

TTA-metoden kan med fordel anvendes tidligt i forløbet, inden korsbåndet springer helt. Dette kan forhindre udvikling af slidgigt og beskytte mod meniskskader. Metoden er dog dyrere end den traditionelle teknik, men kan være en investering i hundens langsigtede sundhed og bevægelighed.

Slidgigt og komplikationer

Uanset metode ses der i knæleddet ofte begyndende gigtforandringer allerede på operationstidspunktet. Tendensen til dette afhænger af, hvor tidligt operationen udføres, efter skaden er sket. For enkelte korsbåndsopererede hunde vil der derfor kunne opstå let halthed efter kraftig motion.

Genoptræning og opfølgning efter korsbåndsskade

Efter operationen er det vigtigt at give hunden tid til at komme sig. Genoptræning er en vigtig del af behandlingsforløbet og kan hjælpe hunden med at genvinde bevægeligheden. Det anbefales at følge en skræddersyet genoptræningsplan, som kan omfatte fysioterapi og specialiserede øvelser for at fremme heling og genopbygning af musklerne omkring knæet.

Er du nervøs for, at din hund har en korsbåndsskade? 

Vi er specialister på dette område og vil med glæde hjælpe dig og din hund på vej! Vi ligger i Odense omegn, så mangler du en dyrlæge på Fyn, så ring 65 95 80 03 eller skriv til os på info@hojbydyreklinik.dk for at få yderligere information om vores priser og behandlinger. Du kan også udfylde vores kontaktformular her.

Book tid hos os Ring til os

Højby Dyreklinik ApS

Højbyvej 38B, 5260 Odense S
Telefon: 65 95 80 03
Email: info@hojbydyreklinik.dk